yoga sutra stüdyo

2

Savaşçı Duruşları

Virabhadrasana savaşcı duruşları demektir Vira ( kahraman) + Bhadra (arkadaş) demektir

Virabhadra Şiva’nın erkarnasyonu olan savaşçının adıdır. Birazdan deyinicem

Savaşçı pozları kendimizi ruhsal olarak büyütüp  merkezimizde olmanın, zihnimizin olaylar karsısındaki değişkenliğine karşı uyum sağlamasını, kendimizle yüzleşip görmezden geldiğimiz yönlerimizi görüp  cesaretle adım atmamıza yardımcı olan  pozlardır. Hikayeler her ne kadar mitolojik olsa da hayatımızın bir yönüne hitap eder.

 Virabhadra’nın hikayesi, kendi zayıflıklarımızın üstesinden gelmek için çabalamanın metaforu olarak görülür.

Savaşçı  mitine gelirsek : Bu mite göre, Daksha kimilerine güçlü bir rahip kimilerine göre ise dünya yaratıcısı kimilerine göre ise lort idi. Kurallara uyan adalet sahibi bir yöneticiydi. Güzeller güzeli kızı Sati .Şhiva ise tam zıttı uzun keçeli saçlı, hep  dans edip şarkı söyleyen bir tanrı. Bir gün Sati ve Şhiva karşılaşırlar ve birbirlerine aşık olurlar. Satinin babası Daksha ise bu duruma çok karsıdır. Sati babasına karsı gelerek Şhiva ile evlenir ve mutluluk şehri olan Bhoga’da yaşamaya başlarlar. Daksha bir gün herkesi davet ettiği büyük bir eğlence düzenler. Kızını ve Şhivayı davet etmez. Aşkı için babasına meydan okuyan Sati, bu duruma çok üzülür, davet edilmediği halde bu eğlenceye gider,babasına hesap sorar. Babası Sati’yi alaycı bir  şekilde aşağılar ve tartışmaya başlarlar. Sati babası onunla tekrar alay etmeye çalıştığında ise sessiz kalır. Sati evlat olarak her zaman güvenebileceği babası tarafından acımasızca davranılması onda hayal kırıklığı yaratır, iğrenme ve öfke ile titrer. Babasının hakaretleri karşısında öfkelenen ve incinen Sati, “Bana bu bedeni veren sensin ve ben artık bu bedende yaşamak istemiyorum” diyerek kendini ateşe atar.

 

Shiva, Sati’nin ölüm haberi  alınca, önce şok olur, çok üzülür sonra içi öfkeyle dolar. Bulabileceği en derin, karanlık bir yere gider. Saçından kopardığı bir tutamı yeryüzüne atar ve oradan yırtıcı Savaşçı, Virabhadra doğar. Shiva’nın öfkesi ve tutkusu zincirlerinden boşalır ve ateşli savaşçılara dönüştürür

Virabhadrasana   l :  Virabhadra İki elinde kılıç  ve kılıç yer altından yeryüzüne  doğru ilerliyor, bakışları ellerine doğru,  işte bu Savaşçı I pozunun karşılığıdır

 

Virabhadrasana  ll : Daksha’yı görür ,keskin bakışlarla hedefini belirler kollarınız bedenin iki yanına acar ve dakshaya bakışlarını yönlendirir. Bu  savaşçı 2’nin karşılığıdır.

Virabhadrasana lll: Düşmanına  çevik ve hassas bir şekilde yaklaşarak kılıcıyla başını keser. Sonrasında bundan pişman olup bakışlarını içine yöneltir. Buda savaşçı 3 ün karşılığıdır.

Bu davranışından Shiva Virabhadrayı kendi formuna alır Shiva  artık  Raviser olarak bilinir. Öfkesi geçmiş ve bu ateşli öfkenin yerini derin  üzüntü almıştır. Bu acı, Virabhradra’nın kanlı intikamı sonrası merhamete döner. Yaptıklarından cok üzülen  Shiva, Daksha’nın başsız bedenini bulur ve ona keçi başı vererek Daksha’yı hayata döndürür. Daksha, Shiva’ya iyi kalpli ve hayırsever anlamına  gelen Shankar olarak seslenmeye başlar. Diğer tanrı ve tanrıçalar da Daksha’yı takip ederek Shiva Shankar’ı onurlandırırlar.